Ett glas whisky med isbitar

Whisky eller stor stark?

I förrgår provade jag en ny englesk pale ale med anledning av mina två beaglars födelsedag. Det blev en pale ale som heter Ocean (Nr 32933 för den som vill prova själv). Ja nu heter det bara English Pale Ale. Den är faktiskt bryggd i Sverige vid ett litet bryggeri som heter Oceanbryggeriet som ligger utanför Göteborg. Ett hantverksöl – precis så som jag gillar det (är ju själv hantverkare hehe). Just Ocean har tydlig beska, något som jag gillar starkt. Lite fruktigt kanske men gott var det. Ska nog ta och beställa hem något mer från Göteborg.

Räkna i öl och whisky

När det kommer till öl och sprit har jag aldrig fattat hur en del räknar. För mig är det en ren njutning att öppna en flaska öl, smutta på det långsamt medan jag sneglar på etiketten eller läser något på nätet. Whisky likaså. En favorit är Laphroaig. Nästan provocerande rökig. Nåja, nog kan jag hälla i mig Famous Grouse också. Eller korka upp en 50-kronors vinflaska. Jag är inte den som är den.

Stor stark på krogen
Visst kan det vara kul på krogen. Men det är trevligt att dela på en Laphroaig med polarna hemma också.

Det jag menar är att vissa människor genast går på det billigaste de kan hitta. Ett flak blaskigt starköl till förfesten. Där sparade vi några kronor, vad bra! Öl som öl, va? Sedan blir det taxi ner på krogen och ett antal starköl för men 750% dyrare än de från systemet. Sedan när jag berättar för dessa vänner att jag köpte en flaska Laphroaig och en flaska Mackmyra Svensk Rök för 469 respektive 460 kronor undrar de om jag blivit knäpp som slänger bort pengarna på dyr-whisky.

Så här tänker jag: kvalitet går före kvantitet för mig. Det är väl därför vi tänker olika. Mitt första prio är inte att bli aspackad utan att njuta. Sedan kan man dricka ganska många Laphroaig utan att det kostar skjortan om man nu vill uppnå en rimlig berusningsgrad. Om det är det man är ute efter så att säga.

Låt oss räkna

Fylle-Rolf får betala:

  • Ett flak Sofiero: 24 x 8,90 kr = 213,60 kr. Billigt billigt och det blir faktiskt några öl kvar till nästa dag.
  • Taxi till och från krogen: 250 x 2 = 500 kronor
  • Öl på krogen: 5 x 79 = 395 kronor
  • Summa: 1108,60

Det är mer än mina två rökiga lyx-whisky tillsammans. De räcker i flera månader. Jag får faktiskt 179,6 över. Väljer jag att köpa Ocean engelsk pale ale från Oceanbryggeriet för 21,90 kronor styck blir det 8 sådana flaskor. Eller så köper jag bara en flaska whisky och finöl för resten. Sedan bjuder jag hem polarna. De tar med sig mat från thaiköket, jag står för drycken. Underbart.

För samma pris som Fylle-Rolf får betala får jag:

  • En flaska Laphroaig (bjuder polarna)
  • 29 flaskor riktigt gott öl (bjuder polarna)
  • Thaimat (polarna bjuder)
  • Stress-free kväll i villan

3 kommentarer på ”Whisky eller stor stark?

Kommentarer är stängda.