Volvo PV544, en gammal fin veteranbil veteranbilar

Prins Bertil Memorial – veteranbilar i massor!

Jag, Elin och hundarna tog en tur ner till Stockholm i helgen. Jag vet inte om jag sagt det tidigare, men jag är en riktig sucker för gamla fina veteranbilar. Det var nämligen dags för Prins Bertil Memorial, eller Gärdesloppet som det också heter. Hundratals gamla bilar, flera över 100 år gamla träffas på Gärdet i Stockholm för att tävla och visa upp sig.

Tävling för veteranbilar

Vi sov över hemma hos min polare i Saltsjöbaden, och tog hans gamla Volvo PV544 till Gärdet på morgonen. Vi var faktiskt ute i så god tid att arrangörerna trodde att vi var ett av ekipagen som skulle vara med i tävlingen! Det var snällt sagt, men även om min kompis bil är fin så skulle det behövas mer än en helrekond för att få den i riktig tävlingsklass.

Farsan hade faktiskt också en gammal Volvo PV544 när jag var liten. Den var gammal redan på den tiden. Tänk vilken utveckling som har skett på bilar på 50 år, vilken skillnad det är på min nuvarande Volvo XC60 och PV544. Och ändå är det ingen skillnad – fyra hjul och motorn fram. Det är ju först nu som eldrivna bilar kommer, så först nu som det egentligen sker något riktigt stort tekniksprång inom biltekniken. Allt annat har ju varit en lång rad av små små förbättringar staplade efter varandra.

Gärdesloppet

Att vara på Gärdesloppet var en riktig nostalgitripp! Dels är det en lång kortege med gamla veteranbilar som efter kortegen har en utställning och ”skönhetstävling”. Men det är också en ”rallytävling” som är öppen för klassiska sportvagnar. Det är  dock inte en snabbhetstävling, utan det gäller att köra på så exakt tid som möjligt. Man kör tre varv över asfalt, grus och skogsväg över 1,6 kilometer, och idealtiden man ska pricka in är 190.00 sekunder per varv (30,5 km/h). Nog så svårt, speciellt om du har en 100 år gammal bil eller om du har en riktig muskelbil med massa hästkrafter under motorhuven.