Smarta hjälpmedel

När jag var liten var jag nästan besatt med att försöka hitta nya lösningar på saker och ting. Jag minns hur farmor alltid brukade tappa mynt på golvet när hon tog fram portmonnän för att ge mig en liten slant. Jag hjälpte henne och plockade upp mynten men tänkte att det nog måste finnas en lösning på problemet.

Käpp med magnet

En dag när jag följde med pappa till järnhandeln såg jag att de sålde magneter. Jag köpte med mig en och fäste längst ner på farmors käpp så att hon skulle klara att plocka upp mynten även om jag inte var där. Till min förvåning var det bara femkronorna som var magnetiska! Tanken var god i alla fall.

Efter min upptäckt tog jag av magneten från käppen och ”uppfann” ett slags anteckningsblock som man kunde fästa på kylskåpet med hjälp magneten. Jag band fast en liten blyertspenna i ett snöre så att farmor alltid skulle ha en penna tillgänglig för sina matnotor. Farmor var så stolt!

En enklare vardag med hjälpmedel

Hjälpmedel behöver faktiskt inte bara vara för äldre. Jag snubblade över en hjälpmedelsbutik för en enklare vardag på nätet. Vid sidan av burköppnare och greppvänliga bestick hittade jag ett antal favoriter:

  • Resekrage: En helt sval och skön resekrage som är perfekt för långa flygresor. Resan till Barcelona var lite för kort för att det skulle vara värt att köpa en resekrage. Om jag flyger över Atlanten kan jag dock definitivt tänka mig att köpa en.
  • Ergonomisk brödkniv: Tack och lov har jag inga problem med handlederna men den ergonomiska brödkniven ser ändå intressant ut. Man håller brödkniven lite som man håller en såg – något som ju jag är rätt så bekant med från jobbet.
  • Antihalkmatta för brickor: Detta är min favorit. Det är som en transparent plastfilm som man klistrar på brickan. Sedan finns det nästan ingen som helst risk att glas och annat halkar av, till exempel när man bär ut saker på verandan.

Det roliga med denna typ av smarta hjälpmedel är att de fungerar som en perfekt present till födelsedagar och liknande. Man kanske inte går och köper en medicindoserare eller ryggtvättare förstås, men en smart produkt som förenklar vardagen uppskattas av de flesta. Det gäller bara att hitta något som verkligen fyller en funktion och som är lätt att använda. Annars blir prylarna mest bara liggandes.

Nu ska jag gå ut på skogspromenad med Rocky och Billy. Köpte för övrigt ”hjälpmedel” till dem i förra månaden, om det räknas vet jag inte. De fick nämligen ett varsitt nytt koppel.

Bricka med halkskydd, inklusive whiskydrink