Björn i skogen

Rädd för vilt?

Har ni stött på en björn eller älg i skogen någon gång? Något möte med björnen har det tack och lov inte blivit av för mig än men förra året såg jag faktiskt björnspår i skogen. Visst, det är inget vanligt djur i Upplandsskogarna, men förra sommaren dök det upp gott om belägg för att det faktiskt kan finnas en och en annan nalle i trakten.

Spännande promenad

I går eftermiddag var jag och promenerade i skogen med mina beaglar Billy och Rocky. En helt vanlig promenad skulle man väl kunna säga. Tog den lite längre rundan. Har blivit några öl för mycket ute på terrassen de senaste dagarna. Trevligt och enkelt sommarnöje, men det märks efter ett tag kring midjan. Billy och Rocky hade förstås inget emot den extra långa promenaden.

När vi kom runt ett krön blev hundarna helt stela. De hade upptäckt något som jag inte märkt. Det var precis som om de funderade en liten stund. De såg sig omkring, tittade på varandra, Billy blickade hastigt upp mot mig. Sedan drog de i kopplen och började skälla för fulla halsar.

Saken var klar: här fanns ett djur i närheten. Plötsligt såg jag den, älgen. En riktigt stor älgtjur sprang bort från oss. Den hade blivit mer överrumplad än hundarna. Förmodligen blåste vinden från älgens håll så att den inte hade känt vår doft. Älgar brukar ju annars undvika människor så långt det går.

Björnen överraskar en älg

Lite kul var det när jag öppnade SVT:s sajt igår kväll och läser om en man, Ludvig Emmoth, som satt upp en så kallad åtelkamera vid sin stuga utanför Gällivare. En åtelkamera är som en vanlig kamera med skillnaden att den kan fota av sig själv om det dyker upp något som rör på sig.

Ludvig hade lyckats ta en bild av en björn som jagar en fullvuxen älgtjur! Snacka om bild. Får väl kanske inte klistra in den här på bloggen, men du hittar bilden hos SVT.

Bra att förbereda sig

Nu är väl Uppland inte riktigt samma sak som Lappland när det gäller björnrisken, men det skadar inte att förbereda sig lite. Vi har ju redan varit på en brukshundtävling i februari. Nu är jag ingen jaktmänniska, men det kanske inte vore så tokigt att gå någon lämplig kurs med hundarna så att de kan bli lite mer vana inför olika situationer i naturen också.

Vet till exempel att det finns tillställningar där vanliga hundar ställs inför möten med vilddjur. De blir överraskade av björn, varg, vildsvin med mera. Självklart bara låtsasdjur men det sägs kunna visa ganska bra på hur hudarna reagerar.

Vår första lektion har vi dock klarat av redan och detta i ett skarpt läge ute i naturen!

Älg: Alltid lika spännande att stöta på vilt i skogen.
Älg: Alltid lika spännande att stöta på vilt i skogen.