Perkulator vs kaffebryggare - vad är bäst?

Perkulator eller kaffebryggare?

Vem klarar sig utan en kopp nybryggt kaffe på morgonen? Inte jag i varje fall. Kaffe är för mig en lika naturlig del av dagen som sömnen om natten. Särskilt så här i vintertider när det är mörkt och ruggigt ute uppskattar jag doften av kaffe i köket på morgonen. Det börjar redan när kaffeburken öppnas. Alla ni som njuter av kaffe förstår säkert vad jag menar.

Kaffekulturen i Sverige

Det är uppenbart att vi bor i ett kaffeälskande land. Räknat på antal koppar per person ligger Sverige på andra plats i världen efter Finland. Vi dricker i snitt 3,2 koppar kaffe per person och dag. Eftersom det är räknat på hela befolkningen, det vill säga inklusive personer som inte dricker kaffe, blir snittet ännu högre för oss kaffedrickare. Jag kan väl säga att jag nog ligger på cirka tre koppar per dag hur som helst.

I Sverige är det helt klart bryggkaffe som dominerar. Jag kör själv med kaffebryggare men har funderat på att skaffa perkulator. Kunde inte riktigt bestämma mig så jag googlade runt lite för att se om jag kunde komma på några argument för och emot. Vi ska titta lite närmare på det men först – vad är egentligen en perkulator?

Perkulator (som även heter perkolator) är en slags blandning mellan termos och kaffekanna som kaffet kokas direkt i. Efter att man stoppat i sladden i väggen hettas vattnet upp och börjar cirkulera upp genom kannan och faller ner genom kaffebehållaren. Till skillnad från en kaffebryggare passerar vätskan kaffepulvret flera gånger. När kaffet är klart tänds en lampa.

En av mina tre koppar kaffe per dag.
En av mina tre koppar kaffe per dag.

Perkulator vs kaffebryggare

  • Varmare kaffe: Perkulatorn ger varmare kaffe än kaffebryggaren. Vissa anser att kaffet förstörs om det upphettas för mycket. Andra tycker att det hetare kaffet smakar bättre. Vad är bäst? Låt smaken avgöra.
  • Inga pappersfilter: Perkulatorn har inga pappersfilter. Här är det metallbehållare som gäller. Mer miljövänligt på så vis, även om man förstås måste räkna på elförbrukningen också (har inte gjort det). Vad är bäst? Utan filter tycker jag låter smart.
  • Praktisk behållare: I perkulatorn kokar man kaffet direkt i behållaren. Det är en stor fördel att den håller värmen också. Tänk dig kaffe ute på terrassen. Då behöver man inte oroa sig för att det ska svalna om man sitter kvar ett tag där ute. Vad är bäst? Perkolatorn vinner här.
  • Mängden kaffe: Man måste vara försiktig så att man inte häller i för lite vatten i en perkulator. Det sägs att det ska vara minst 40 procent av maxmängden. I praktiken blir det till att koka 3-4 koppar åt gången. Jag kokar ofta kaffe åt mig själv på morgonen så för mig blir det lite slöseri att koka 3 koppar. Vad är bäst? Kaffebryggare – om man inte kokar för ett sällskap.

Mitt val: Jag väljer personligen kaffebryggaren. För mig väger möjligheten att koka 1-2 koppar tungt och så har jag vant mig vid kaffebryggaren. Känns enkelt. Annars tycker jag smaken ska avgöra. Vad smakar bäst då? Jag tycker kaffe från perkolator smakar utmärkt. Av den anledningen skulle jag kunna skaffa mig en perkolator, men skillnaden är inte så stor att jag väljer att byta.

2 kommentarer på ”Perkulator eller kaffebryggare?

Kommentarer är stängda.