Övningskörning

Övningskörning på vinterväg

Idag köpte jag en övningskörningsskylt till herrgårdsvagnen (jag gillar inte att kalla XC60 för stadsjeep). Har nämligen lovat kusinbarnet Jonas att han ska få övningsköra med mig ibland. Ska bli spännande. Tror nog Jonas tycker det också. Fick frågan på juldagen eftersom den bil Jonas har tillgång till kanske inte är den bästa för att övningsköra med på vintern. Nu har jag förstås inga dubbelkommandon i bilen men känner mig trygg med att Jonas kommer att lära sig snabbt. Det är en stabil kille som har stort intresse för bilar. Han fick tillfälle att provköra en rallybil i somras på en rallybana så han är inte helt grön.

Läser på om körkortsreglerna

Ansvarstagande som man är har jag börjat läsa på om körkortsprov. Det ska inte vara så krångligt men vissa saker måste man tänka på. Jonas som ska övningsköra måste ha ett körkortstillstånd från Transportstyrelsen. Det har han fixat. Både jag och min elev måste ha gått en introduktionsutbildning så det har vi bokat in oss på nu i januari. Därefter måste jag skicka in en ansökan om att få vara handledare. Mest formalia som jag förstår det. Någon gång i februari eller mars kan vi väl sätta igång och övningsköra.

Övningskörning på vinterväg
Övningskörning på vinterväg

Här i trakten där jag bor finns det rätt så bra vägar för övningskörning. Själva vägen upp till huset från landsvägen är på nästan 2 kilometer. Den är ganska bred för att vara en så pass liten väg och det är nästan ingen trafik. De flesta kör lugnt här av respekt för grannarna. Vi känner alla varandra mycket väl och alla vet vem som är vem. Sedan finns det både en och annan skogsväg som vi kan prova också. Blir nästan lite terrängkörning där för Jonas. 🙂 När han känner sig redo är det bara att vi tar oss ut på landsvägen. Kanske kan det bli en tur ner till Öregrund efter ett tag. Breda och fina vägar, mest raksträckor, med gott om utrymme för den som vill köra om.

Vill gå själv gå kurs

Jag har själv funderat på att ta en kurs i avancerad körning någon gång. Man kan aldrig bli för bra som bilförare. Även om jag har många mil bakom ratten vet man aldrig hur man reagerar i en riktigt knivig situation. Då är det bra att ha provat på lite olika scenarios, t.ex. broms i kurva, väjning, avståndsbedömning i hög fart och så vidare. Vore jättekul att känna på gränserna under kontrollerade omständigheter.

1 kommentar på ”Övningskörning på vinterväg

Kommentarer är stängda.