Kontrollera bilens ägare

Kontrollera bilens ägare!

Mitt kusinbarn Jonas har äntligen fått körkort. Det tog ett tag för honom, trots att han har talang. Men han jobbade hårt hela sommarlovet för att tjäna egna pengar till en grundplåt till en begagnad bil. Bra gjort av honom. Jag gav honom rådet att kontrollera bilens ägare väldigt noga. Det är väldigt viktigt att kolla upp dessa fordonsuppgifter så man inte blir lurad!

Skulder följer med bilen!

Visste du att det sedan några år tillbaks är så att fordonsrelaterade skulder följer med bilen! Nähä… well nu vet du det, du kan tacka mig senare 😉

Parkeringsböter, trängselskatter, fordonsskatter och lite annat följer med bilen. Man införde den här lagen delvis för att stoppa problemet med ”bilmålvakter”. Numera har Kronofogden möjlighet att beslagta bilarna och plocka bort dom från gatan. Det är en bra lagändring – men den innebär ju också att ”vanligt folk” riskerarar att bli lurade om de köper en bil som har fordonsrelaterade skulder. En parkeringsbot hit eller det kanske inte har så stor betydelse om du har hittat din drömbil, men du måste vara medveten om att det nu är DU som har ansvar för att den boten betalas – och det snabbt innan det tillkommer ränta och avgifter för Kronofogden.

Är det rätt ägare?

Gör du affärer med rätt ägare? Genom att kontrollera bilens ägare så kan du undvika att köpa en stulen bil! Gå inte på den klassiska blåsningen att säljaren ”säljer bilen åt svärmor”. Om du köper en begagnad bil så insistera på att verkligen träffa svärmor när du gör upp affären. Kan inte svärmor komma till mötet, så blås av affären! Något är troligen inte vad det utger sig för att vara. Ägare och säljare måste vara samma person.

Många ägarbyten?

Har bilen ägts av en och samma person en längre tid? Kanske en gammal tant som bara söndagskört den? Eller är det en bil som bytt ägare fler gånger än jag byter kalsonger? Och ägarna bara varit unga killar? Du kan gissa att det är en milsvidd skillnad mellan dessa två ytterligheter. Många ägarbyten är ett varningstecken. Något står inte rätt till helt enkelt. En ung kille som ägare kan vara både bra och dåligt! Har han kört bilen som en blådåre – eller är det en kille som lagt ner sin själ och hjärta att hålla bilen i topptrim? Genom att kontrollera bilens ägare och använda lite sunt förnuft kring bilens historia så kan du undvika många framtida problem.