Bitcoin och trading

Kloka ord kring trading

Det var ett tag sedan jag var ut och övningskörde med mitt kusinbarn Jonas. Det var i vintras det. När vi var ute och slirade på vintervägarna kring nyår hann vi prata om både det ena och det andra. Jonas gillar bilar, men han har även en del annat i bagaget, trots att han är så ung. Han berättade för mig om det där med trading. Nu var Jonas lite irriterad över att hans föräldrar inte alls delade samma entusiasm för trading. Han berättade att de liknande trading med spel, något som inte alls är sant menade Jonas.

Att bli rik på Bitcoin

I midvintermörkret såg det ganska mörkt ut också för kryptovalutan Bitcoin. Säkert hade Jonas föräldrar läst i tidningarna och känt att – nä, detta är farligt. Jag minns själv hur nästan alla pratade om Bitcoin kring jul året innan. Alla kunde bli rika på Bitcoin hette det. Det blev nästan en folkrörelse. Sedan brakade det utför efter nyår. Jag köpte själv inga Bitcoin men känner många som gjorde det och förlorade stora pengar.

Nu förstår jag att det är lite mer nyanserat än så. Jonas berättade att om man tittar på Bitcoin kursutveckling ser man att det är helt naturligt att kryptovalutan dippar då och då. Den långsiktiga trenden är positiv men marknaden tar gärna ut svängarna lite extra ibland. För att kunna bli rik på Bitcoin, sa Jonas, är det bäst om man lär sig lite om trading först.

Hantera risk

Jonas förklarade att de flesta som hör ordet trading tänker på risktagande och chansartade investeringar. De förstår inte att det egentligen till stor del just handlar om att handskas med risken på ett sunt sätt. Riskhantering med andra ord.

Jag fick lära mig att alla de så kallade traders som misslyckats tagit för lätt på det där med riskhantering. Rent konkret handlar det om att satsa lagom mycket varje gång och inte lägga alla äggen i samma korg. Det kallas för riskjusterad avkastning, sa Jonas. Om risken är mycket stor i förhållande till den förväntade avkastningen då heter det att den riskjusterade avkastningen är låg. Låter sunt tycker jag.

När vi körde ute på vägarna tänkte jag att det är ju lite så i trafiken också. Man skulle kunna köra med full gas hela tiden och komma fram någon minut tidigare, men risken att krocka eller köra i diket skulle bli så oerhört mycket större. Är det värt att riskera så mycket för att komma fram några minuter tidigare? Nej, givetvis inte. Inte om man tänker rationellt. Kör man på känsla kanske det är annorlunda och det är väl det som alla traders som misslyckas har gjort – kört på känsla.

Jag håller mig nog borta från trading och Bitcoin ändå. Hinner inte med sådant på grund av jobbet, hundarna med mera. Men det var kul att jag också fick lära mig något nytt under övningskörningen!

Bitcoin under press.
Bitcoin utsattes för stor press. Jonas berättade att nu är Bitcoinpriset på väg upp igen.

1 kommentar på ”Kloka ord kring trading

Kommentarer är stängda.