Valther beagle - fin hund i villa

Hundbur i bilen

Vi älskar att åka bil. Med ”vi” menar jag mina två beaglar Rocky och Billy, och jag själv förstås. Elin ärväl inte riktigt lika bilgalen. Hon föredrar lite längre turer (tänk semester). Rocky och Billy däremot missar inte en chans att följa med.

Ny bil, ny bur

Ni som hängt med här på bloggen ett tag vet att jag aldrig tummar på kvalitet. Sedan jag köpte XC60:an för en dryg månad sedan har jag grämt mig för att jag inte har fixat någon bra säkerhetsanordning för hundarna. XC60 är toppen och jag beställde till lastgallret i metall. Enligt Svenska Kennelklubben räcker det för att det ska vara lagligt. Enligt lagen klassas Rocky och Billy nämligen som last och last måste säkras. Ett lastgaller räcker alltså. Rocky och Billy håller säkert med. Problemet är att det inte funkar att ha med annat bagage. Hundarna kan lätt skadas av bagaget vid en kraftig inbromsning eller kurva, för att inte säga krock. När vi kör här i krokarna till vardags är det väl OK men för en lite längre resa skulle det kännas bra med en bättre lösning.

Jag tänkte att en hundbur nog vore bäst. Hittade en stabil bilbur från Aluline som jag fick hem igår. Den är lätt eftersom den är av aluminium. Ena sidan lutar lite så att man kan utnyttja den sista biten av bagageutrymmet fram till bakluckans kant. Kan alltså packa in en väska först och sedan sätta in buren. Kvaliteten känns bra. Stabil och robust bur, nästan lite lyxig. Ny bil, nu bur…

Bilbur för hundar
Nej, detta är inte Rocky. Men det är min bilbur i alla fall.

Burträning i villan

Rocky och Billy har aldrig åkt i bur tidigare så jag vet inte riktigt hur de kommer att reagera. Hoppas de inte tycker det blir tråkigt helt plötsligt att åka bil. Vi har ju trots allt vårt gemensamma intresse. Burtillverkaren var riktigt seriös och bifogade instruktioner hur man bäst vänjer hunden vid buren. Nu är jag en van hundägare och hade kunnat klara av den biten ändå, men det gav ett gott intryck tycker jag.

Har tagit in buren i villan för att hundarna ska vänja sig vid den. Efter ett tag ska de få prova att vistas i buren med stängd dörr, först en kort stund, sedan lite längre. Om några dagar tar vi en första vända med bilen, ner till Öregrund kanske.