Tassar tar skada av vägsalt

Helosan mot spruckna tassar

Har precis kommit hem från veterinären. Billy har haft så otroligt svårt att gå de senaste dagarna. Det är nästan så att han haltar på ena benet. Märkte det mitt under en promenad för ett par dagar sedan. Bokade då in en tid hos veterinären nere på stan. Det var fullt med folk (och djur) i väntrummet. Gyllene tider att vara veterinär verkar det som. Bra att vi kunde få en tid så pass snabbt ändå.

Frätande vägsalt

Efter några frågor (till mig) och en ganska snabb undersökning (av Billy) sa veterinären att det handlade om en irriterad tass. Det hade tydligen blivit en spricka i tassen som sedan hade blivit irriterad. Det händer tydligen rätt så ofta om vintern om hundarna vistas på saltade vägar. Själva vägsaltet är frätande och kan orsaka en hel del skada på tassarna. Det borde jag ha kunnat räkna ut själv, men, men…

Veterinären tvättade rent såret noga och smörjde in tassen med Helosan. Det går bra med matolja också sa han. Det man kan göra för att förebygga denna typ av skador är att skölja av tassarna efter promenader längs vägar som saltas. Sedan kan man ta för vana att smörja in tassarna också så uppstår inte sprickor så lätt. Bra tips!

Nu får det bli lite lugnare på promenadfronten ett par dagar men sedan är nog Billy redo igen. Vi ska väl undvika saltade vägar så långt det går också.

Helosan fungerar fint för spruckna tassar också
Helosan fungerar fint för spruckna tassar också

Mer sand till uppfarten

På tal om vägsalt: jag är inte så förtjust i det jag heller. Förutom att det blir en hel del skador på bilarna blir det lätt lite grisigt längs vägarna. En ren vinterväg och bra dubbade vinterdäck föredrar jag helt klart. Men det kanske är svårt med tanke på all trafik med odubbat som vi ändå har, inte minst yrkestrafiken. När jag ändå var nere på stan passade jag på att köpa ett par säckar sand till uppfarten. Bilen klarar sig bra utan sand, men det är bra att kunna strö ut lite sand när man får gäster i alla fall. Vore väl synd om de skulle ramla och slå sig.

1 kommentar på ”Helosan mot spruckna tassar

Kommentarer är stängda.