Beagle - valp som biter i pinne

Födelsedag x 2

Idag fyller Rocky och Billy ett år. Hämtade mina två härliga beaglar på kennelklubben för knappt ett år sedan. Tycker vi haft ett bra första år. Är riktigt nöjd med dem och det tycks inte gå någon nöd på dem heller. Det blir väl lite extra hundgodis efter kvällspromenaden. Själv tänkte jag unna mig en engelsk pale ale. Rasen beagle kommer faktiskt från England sägs det. Har förstås läst på lite – alltid kul med kuriosa tycker jag. Det var någon gång på 1400-talet som beagle nämndes första gången. Det är en jakthund. Till skillnad från kusinerna foxhound och harrier jagar man inte med häst när man har med sig en beagle, utan till fots.

Varför beagle?

Jag tycker att rasen beagle är toppen på många sätt. Är en hundvän och gillar de flesta raser men just beagle har karaktärsdrag som jag uppskattar. Det är en mycket vänlig och sällskaplig hund. Den är målmedveten och uthållig. Den är aktiv och rör gärna på sig. Det gillar jag. Temperamentet är glatt. En positiv jycke. De är ju inte särskilt stora men känns väldigt robusta. Ja, jag gillar dem starkt. Inget gnäll och gnyl utan det är framåt som gäller.

Beaglen kan vara rätt så envis och det kände jag till sedan tidigare. Därför körde jag igång med en ganska tuff uppfostran från dag ett. Tummar man på det blir det nog lätt jobbigt eftersom den tar kontrollen. Man får visa tidigt vem som är alfahane hehe…

Beagle - tidigt i karriären
Tidigt i karriären.

Motionerar mer än gärna

Rocky och Billy skulle kunna ut och motionera hela dagen känns det som. Det passar mig bra eftersom det lätt blir att motionen kommer i andra hand. Nu har jag ju ett relativt rörligt jobb men det är inte riktigt samma sak att greja på en byggarbetsplats som att ta en promenad i skogen. Enligt Svenska Beagleklubben bör de ha minst en timmes motion per dag. Vi är nog ute i drygt en och en halv timme. En kort tur på morgonen och en längre runda under sen eftermiddag. Även om de är glada att få röra på sig märks det att det inte är någon ”höghastighetshund” direkt. Att jogga går bra (men det undviker jag oftast) men jag skulle nog inte gärna springa några längre turer med dem.

Något negativt? Nja… kanske fastnar håren i kläderna lite väl mycket. Men de är korthåriga så det är hanterbart och de får inte gå in i sovrummet till exempel. Sedan är de ganska så matglada också med tendens till att lägga på sig lite extra. Nåväl, det ger oss bara ytterligare något gemensamt. 😉

2 kommentarer på ”Födelsedag x 2

Kommentarer är stängda.