Signatur på omstartslån

En omstart minst sagt

Igår var jag och Elin på middag hemma hos hennes bästa väninna, Johanna. Hon hade bjudit in ett par ur vänskapskretsen, Jonas och Sofia. Johanna stod för matlagningen och hon är verkligen toppen på det. Jag tror inte jag har ätit godare kyckling i hela mitt liv. Det var tydligen någon form av marinad med lime och olivolja som kycklingen hade legat och dragit i. Det blev en jättetrevlig kväll med mycket skratt, men även en smula allvar.

När lånen får leva sitt eget liv

Det var Jonas som berättade en hårresande historia om lån. Han jobbar med lån på en av de lite större nischbankerna och berättade om en stackars kund som hade vänt sig till honom. Kunden hade tagit ett par snabblån för att finansiera ett bröllop. Några veckor senare gick företaget där han jobbar i konkurs och han stod helt utan jobb. Kunden saknade A-kassa och fick helt plötsligt svårt att betala. Han verkade vara en mycket ordningsam människa egentligen, möjligen en aning tankspridd. Eftersom han jobbade i en lite udda bransch var det svårt att hitta jobb på en gång. Till slut lyckades han men under tiden hade han tydligen hamnat hos Kronofogden efter att ha missat ett par avier för snabblånen.

Omstartslån blev räddningen

Lösningen för kunden blev att teckna ett omstartslån. Det är ett lån som man får teckna trots betalningsanmärkningar för att kunna bli av med skulden hos Kronofogden och skuld hos inkasso. Villkoret är att man har en bostad som man kan belåna och att man har en tillräckligt hög inkomst. Det verkade alltså lösa sig ändå till slut för denna stackare. Han hittade alltså ett jobb, tecknade ett omstartslån till låg ränta och kunde bli kvitt alla obehagliga lån.

Är försiktig

Jag har själv alltid varit mycket försiktig med att låna. Har väl hört några skräckhistorier tidigare också hur det kan gå. Tydligen är vi ganska så skuldsatta i Sverige. Har nog att göra en hel del med all leasing och konsumentkrediter också. Min inställning är att det är bättre att själv äga sina prylar och undvika att allt ta för många lån för konsumtion. Att belåna bostaden för renoveringar och sånt det är så klart nödvändigt ibland, lån för bilen likaså.

Marinerad kyckling som sedan grillats
Den marinerade kycklingen som vi åt.