Vespa

El är inne

Njuter ni liksom jag av det fina sommarvädret? Ja visst, nog hade det varit skönt med en si sådär 5-6 grader varmare väder, men man ska inte klaga. Tycker ändå inte om att ligga på stranden och gassa. Elin och jag brukar dessutom resa utomlands ibland och då får jag alltid min årliga dos D-vitamin med råge.

El-revolution?

Igår kväll när vi höll på att grilla gled grannen upp på uppfarten på en sprillans ny elmoped. Glänsande röd och helt tyst. Grannens leende var det bredaste jag sett på länge. Han berättade att han fått dåligt samvete av allt miljösnack så han tänkte låta bilen stå kvar i garaget lite oftare.

Mopeden har en räckvidd på 80 kilometer sa han, även om den inte kommer riktigt lika långt vid blandad körning. Perfekt för att pendla med till jobbet. Känner jag min granne rätt lär mopedstrategin kräva att solen skiner för annars kryper nog bilen fram ur garaget ändå.

Vi hade bara börjat med lite chorizo i väntan på att fläskkotletterna skulle bli klara så vi bjöd honom till bords. Jag berättade om vår upplevelse i Uppsala för några veckor sedan då vi testat elsparkcykel. Det är liksom någon form av kollektiv entusiasm för allt som är eldrivet i samhället just nu känns det som. Det är väl jättebra? En annan ny sak som dykt upp är elektriska longboards. Läste på en livsstilsblogg att de kan komma upp i 80 kilometer i timmen. Det är ruggigt snabbt för en bräda.

Fossilångest

Själv sitter man ju med sin helt fossildrivna XC60. Kanske skulle ha satsat på en laddhybrid i varje fall. Några som jag känner köpte en sådan – exakt samma bil som min men med eldrift för att avlasta bensinmotorn. En kollega satsade fullt ut och köpte en Tesla. Man kan ju få ångest för mindre. Men man får ändå ta en sak i taget känns det som.

Kanske elbilar och allt annat som kan laddas på el är framtiden. Jag tror det. Samtidigt tycker jag också man gott kan skynda långsamt. Ska man försöka hitta den coolaste presenten till kusinbarnet – ja då kan det vara perfekt att köpa någon häftig eldriven pryl. Men det är tveksamt om det vore så klimatsmart om vi alla skulle få för oss att byta till elbil över en natt.

Elin kunde inte låta bli att klämma till med ett litet skämt. ”Hej, jag heter El-In – det är jag som är inne nu!”

Vindkraftverk
Förnybar energi: Tycker faktiskt det är rätt så vackert med vindkraftverk. El-revolutionen kan starta!