Nyfiken beagle

Brukshundstävling snart

I februari blir det spännande för Rocky och Billy – och för mig med. Då ska vi delta i en brukshundstävling här i trakten. Den 9 februari är det närmare bestämt som mina två hundar ska tävla för första gången. Det är en startklass i inomhuslydnad.

Jag tror nog att de ska klara av momenten ganska bra men nu övar vi varje dag. Tassarna är läkta och humöret är på topp. Det är egentligen ganska grundläggande krav som jag tycker varje hund borde kunna uppfylla. Men det är väl lika för hundar som för människor att det är bra att träna tills det verkligen sitter i ryggmärgen. ”Överinlärning” pratades det om när jag pluggade på gymnasiet. Det betyder att man lär sig mer än vad man behöver. Med tiden glömmer man bort en del men har man överinlärt minns man ofta allt det grundläggande i alla fall.

Rocky och Billy slappnar av rejält när de kommer innanför dörren märker jag. Gissar att det blir så när de känner sig hemma och befinner sig i en trygg miljö. Det gör det lite svårare att träna. Har försökt att träna dem tillsammans men märker att det är lättare om en av hundarna får vänta i ett annat rum – gärna i sällskap av Elin så att det inte blir så mycket skällande. Under tävlingen blir det nog lite stressigare. Kanske är det bra för fokus, vet inte. Vi får väl se hur det går!

Knähund
Detta är ingen brukshund. Ingen tävling som mina två beaglar skulle vara med i heller…

Vad är en brukshund?

Rocky och Billy är som ni vet av rasen beagle. Det är en hund som ofta används som brukshund i jakt. Men vad är en brukshund egentligen? Det är helt enkelt en hund som används i nyttoändamål. Detta är en hel värld som är okänd för de flesta, med vissa undantag. Vem har till exempel inte hört om ledarhundar och polishundar? Dessa är exempel på brukshundar. Sedan finns det fjällräddningshundar, slädhundar, bombhundar, sökhundar, spårhundar, terapihundar, epilepsihundar och många fler. Det finns en bra lista med brukshundar på Wikipedia som är rätt kul att läsa igenom.

I vårt fall är det alltså jakthund det är frågan om. Nu är jag inte en speciellt aktiv jägare men jag har jägarexamen. Har haft tanken att om jag lyckas bra med hundarna kanske det kan bli en liten morot för att ta det där med jakt lite mer på allvar.

1 kommentar på ”Brukshundstävling snart

Kommentarer är stängda.