Är Sverige på väg in i en lågkonjunktur?

Är vi på väg in i en lågkonjunktur?

Är festen över? Är Sverige på väg in i en lågkonjunktur? Jag vill inte måla fan på väggen. Än så länge är det inga problem för varken mig själv, Elin, eller mitt företag. Det är dock bara en allmän känsla jag har hos mina kunder… det tar liiite längre för dom att komma till beslut. De väljer liiite billigare material. De begär in en ny offert med liiite mer pressade priser. Ja ni förstår, folk har blivit lite mer ”om sig och kring sig”. Denna osäkerhet har gjort att jag också ser om mitt hus. Jag vill helt enkelt inte komma i en situation där jag plötsligt måste börja leta efter billiga lån!

Lågkonjunktur ger en dominoeffekt

Om folk har mindre pengar att lägga på nöjen, så går de kanske inte ut och äter lika ofta på restaurang. Restaurangerna tvingas då skära ner på personal eller annat, som gör att dessa drabbade i sin tur har mindre pengar över. Det blir lätt en väldigt ond spiral. Speciellt restauranger och företag i byggbranschen brukar drabbas hårt av en lågkonjunktur. Men – det gäller ju bara att härda ut. Jag är inte speciellt orolig själv, för mitt lilla aktiebolag har bara en anställd – mig själv!

Jag och alla mina närmaste kollegor kör alla i egen låda, antingen via egna aktiebolag eller via enskilda firmor. Får vi inga nybeställningar så får vi väl suga på ramarna, men vi har inga stora fasta kostnader i form av löner till andra anställda som ska betalas oavsett om vi får beställningar eller ej. Det är inte på de stora inkomsterna du blir rik, utan på de små utgifterna, och samma gäller omvänt – du går inte i konkurs på grund av små intäkter utan på grund av stora kostnader!

Ser över kostnaderna

Jag har börjat se över de fasta kostnaderna, både för mig själv och för bolaget. Det blir ingen ny iPhone detta år, den gamla duger utmärkt och när låsningstiden på abonnemanget går ut om ett par månader så ska jag flytta det till någon leverantör som tar någon 100-lapp i månaden. Jag har också betalt av kreditkortsskulden helt och hållet. Ska diskutera med Elin om vi verkligen behöver alla teve-kanalerna, eller om vi ska ta ett billigare paket. Många bäckar små helt enkelt – inte för att jag på något sätt är snål, utan på grund av att jag vill se över de fasta kostnaderna i tid. Om skiten träffar fläkten, så ska denna kostnadsbantning vara gjord i förväg! För några brev från Kronofogden vill jag ju inte få!